Byt tangentbord i mobilen


Det virtuella tangentbordet är en av de mest använda funktionerna i våra mobiler och surfplattor. Ja, även om röststyrning just nu är glödhett fortsätter de flesta av oss att skriva på med fingrarna på det inbyggda skärmtangentbordet.

Tyvärr utrustar många mobiltillverkare våra telefoner med ganska dåliga tangentbord – men lyckligtvis går det att byta.

Tangentbordet i Android är en slags app, och du kan själv gå in i Google Play Butiken och ladda hem ett nytt. Här finns det många att välja mellan, och ett av de bästa är Swiftkey från Microsoft.

Swiftkey är lätt att skräddarsy så att du får en storlek och en layout som passar just dig. Men det riktigt smarta handlar om inmatningen av text.
För det första kan du dra med fingret mellan alla bokstäver i ett ord. För många går det här fortare än att peka på varje tangent individuellt. Swiftkey har dessutom en inbyggd ordlista som förutser vad du vill skriva. Det finurliga är att appen lär sig vad du brukar skriva och anpassar på så sätt förslagen till just de ord som du använder ofta.

Tänk på att inställningsmenyerna varierar på olika telefoner. Här har jag använt en Nokia med Android One men Swiftkey fungerar också för Iphone/Ipad.

1 - Installera…

Öppna Google Play och sök efter Swiftkey Keyboard. Tryck på Installera och sedan Öppna. Nu startar en installationsguide, och det första du måste gör är att välja Aktivera Swiftkey. Flytta reglaget till höger och godkänn varningsmeddelandet.
2 - …och välj

Peka på Välj Swiftkey så visas en lista över dina tangentbord. Här väljer du Swiftkey. För att få maximal nytta av ditt nya tangentbord loggar du in med ditt Google- eller Microsoft-konto. Du kan även skippa inloggningen genom att välja Inte nu.

3 - Byt språk

För att Swiftkey ska lära sig hur du brukar skriva måste du godkänna de varningsmeddelanden som visas upp. När du har gjort det startar en inställningsguide. Välj språk genom att klicka OK om det står Svenska. I annat fall kan du välja Ändra.
4 - Ställ in

Nu visas en inställningsmeny där du kan lägga in fler språk än svenska. Du kan även ändra utseende under Teman, justera inmatningsmetod under Skrift och logga in under Konto. Du får även se lite kul statistik – och när du är nöjd är det bara att avsluta.
5 - Börja skriva

Du skriver genom att trycka på enskilda tangenter eller svepa över dem – som på bilden. När du har skrivit ett ord ser du vad Swiftkey tror att du menar. För att få fler val och nå inställningsmenyn klickar du på plus-ikonen uppe till vänster.
6 - Ta bort

För att byta tillbaka öppnar du Inställningar, System, Språk och inmatning. Gå till Virtuellt tangentbord, Hantera tangentbord och avaktivera Swiftkey.
Du kan också gå via Inställningar, Appar och aviseringar. Leta upp Swiftkey och välj Avinstallera.

Använd ett riktigt tangentbord

Du som skriver mycket på din mobil eller platta kan köpa ett vanligt bluetooth-tangentbord och koppla in det.
Så här gör du i Android.

1 - Öppna Inställningar, Ansluta enheter. Se till att Bluetooth är påslaget och välj Parkoppla en ny enhet.

2 - Slå på tangentbordet och aktivera bluetooth med en knapp som brukar heta Connect. Nu dyker ditt bluetooth-tangentbord upp under Tillgängliga enheter. Klicka på den så visas en sifferkod.

3 - Skriv koden på tangentbordet som bekräftelse. Om allt går enligt plan är det bara att börja skriva. När du stänger av ditt fysiska tangentbord återgår du till ditt virtuella.

4 - Om du vill ändra inställningarna för ditt tangentbord väljer du Inställningar, System, Språk och inmatning, Fysiskt tangentbord.


WebbUgglan.se