Fixa bättre undertexter i VLC


VLC är ett av världens mest använda program för uppspelning av video- och musikfiler. Det har stöd för alla upptänkliga format och en mängd inbyggda funktioner, bland annat automatisk visning av undertextfiler. Om du inte redan har det kan du hitta det på www.videolan.org.

VLC hanterar både undertexter som finns inbyggda i videofilen och sådana som finns som separata textfiler (exempelvis .srt). Undertexterna i VLC-spelaren är inställda för bästa möjliga upplevelse. De är som standard vita med en tunn svart kant runtom. Detta gör texten lättläst oavsett hur ljus eller mörk bakgrunden är.

Men bara för att standardinställningarna oftast fungerar bra betyder det inte att det saknas möjlighet att anpassa undertexterna som du själv vill ha dem. Kanske ser du dåligt och vill ha större text, ett annat teckensnitt eller kanske annan färg. Programmet ger dig fullständig kontroll över textens utseende.


1. Inställningar

Starta VLC och välj Verktyg, Inställningar. Byt till fliken Undertexter/Skärmtext. I det översta fältet kan du skriva det språk du automatiskt vill ha, om det finns fler att välja mellan.

2. Teckensnitt

Standardteckensnitt är det mycket vanliga Arial, en lättläst så kallad sans serif, men du kan välja vilket teckensnitt som helst som finns installerat i Windows. Mer intressant är väl dock att kunna välja storlek.

3. Färg

Du kan också välja konturtjocklek för tecknen för att göra dem tydligare mot bakgrunden. Det går också att enkelt välja en helt annan färg för både texten och konturen.

4. Position

Förmodligen räcker det med detta, men ibland kan det finnas någonting i bilden som gör att texten behöver flyttas upp eller ned. Detta anges i bildpunkter och kan därför kräva en del experimenterande.


WebbUgglan.se