Så når du Kontrollcenter enklare


Redan när Iphone X släpptes 2017 kändes placeringen av Kontrollcenter längst uppe i hörnet otymplig. På en långsmal, hög skärm är det svårt att nå längst upp i högra hörnet. Inte blev det bättre när Apple hösten 2018 släppte Iphone XS Max. Plötsligt blev det ännu längre för vår stackars tumme att nå upp till hörnet.

Nu är det här en telefon som till stor del måste användas med två händer, men med ett inbyggt hjälpmedel i IOS finns ett sätt att göra användning med en hand mycket enklare.
Detta genom att använda ett inbyggt hjälpmedel i IOS som heter Assistive Touch. Denna mjukvaruknapp kan placeras var som helst på skärmen och kan programmeras om för att ge alla möjliga olika funktioner. Dessutom i fyra olika steg: ett enkelt tryck, dubbeltryck, ett långt tryck och ett hårt 3D Touch. På Iphone XS Max stänger ett dubbeltryck av skärmen. Ett enkeltryck har den geniala funktionen att aktivera Kontrollcenter.

Det betyder att man kan nå Kontrollcenter bara med tummen oavsett hur man håller telefonen. Visst, en flytande knapp som täcker gränssnittet är kanske inte det snyggaste, men det går att ställa in mer opacitet på knappen så att den blir nästan osynlig när den inte används.
1. Tryck på Inställningar, Allmänt, Hjälpmedel, skrolla ned och tryck på Assistive Touch.

2. Aktivera Assistive Touch.

3. Under mellanrubriken Anpassade åtgärder väljer du sedan vilken typ av tryck som ska få vilken funktion. Stalltipset är att sätta Kontrollcenter på ett enkelt tryck för att göra det så enkelt som möjligt att aktivera.

4. Klart. Nu är Kontrollcenter mycket enklare att nå.


WebbUgglan.se