Skydda dina uppgifter i Facebook


Har alla Facebook-skandaler gjort dig nervös kring din säkerhet? Här är några enkla tips som hjälper dig att skydda dina privata uppgifter.


Hitta inställningarna

Det mesta som handlar om säkerhet sköter du enklast via webbläsaren.
Surfa till www.facebook.com, logga in och klicka på pilen uppe till höger så hittar du Inställningar.
I appen väljer du menyknappen uppe till höger och klickar på Inställningar och sekretess, Inställningar.


Granska ditt konto

För att snabbt få veta vilken information Facebook lagrar om dig och hur den används kan du använda funktionen Your Information.
Surfa till www.facebook.com/ your_information och logga in. Under ett 20-tal huvudrubriker samlas all information – och via pilen till höger får du se mer.

Dölj ett inlägg…

Du kan ta bort taggningar, kommentarer, gamla inlägg och andra aktiviteter i din tidslinje.
- Öppna Facebook, klicka på pilen uppe till höger och välj Aktivitetslogg. Leta upp den aktivitet du vill stoppa, klicka på pennan och välj exempelvis Ta bort tagg, Sluta gilla och Döljs från tidslinjen. Du hittar även motsvarande val om du klickar på de tre punkterna till höger om alla inlägg på din tidslinje.


…och skydda tidslinjen

Du kan hindra folk från att tagga dig och skriva inlägg på din tidslinje – alternativt kräva att du får granska allt i förväg.
- Gå till Inställningar, Tidslinje och taggning. Här ser du vad som går att spärra och du gör det genom att klicka på Redigera. Du kan också välja Inställningar, Offentliga inlägg för att styra vem som får göra vad på din offentliga sida.

Dölj dina inlägg

När du skriver inlägg kan du välja vem som ska få se dem. Du kan exempelvis enbart visa det för utvalda vänner.
- Skriv ett inlägg, klicka på pilen till höger om Nyhetsflöde och välj vem som ska få se det.
För att ändra standardinställningen väljer du Inställningar, Sekretess, vem kan se mina kommande inlägg, Redigera.
Med hjälp av Begränsa tidigare inlägg kan du göra saker längre tillbaka i tiden privata.


Kolla din egen sida

Du kan närsomhelst ta reda på vad andra ser på din sida. Välj mellan vad som visas helt offentligt och vad en enskild användare kan se.
- Logga in på Facebook, klicka på din profilbild till vänster och välj knappen med tre punkter. Klicka på Visa som så ser du vad som är offentligt eller Visa som specifik person och skriv in ett namn för att se vad just den kan se.


Logga ut

När du loggar in på Facebook förblir du som regel inloggad. Ett bra tips för att öka säkerheten är att logga ut.
- I webbläsaren klickar du på pilen uppe till höger och väljer Logga ut. I appen finns Logga ut under menyknappen uppe till höger.
Du kan även logga ut på distans genom att gå till Inställningar, Säkerhet och inloggning, Här är du inloggad. Klicka på punkterna till höger och välj Logga ut.


Stäng av plats

Facebook använder mobilens platsuppgifter för att ge dig information som styrs av var du befinner dig. Givetvis går den att stänga av.
- Öppna Facebook-appen på din mobil och öppna Inställningar. Bläddra ned till Sekretess, Plats och slå av Platshistorik.
Du kan även visa din gamla platshistorik – och ta bort den. Det gör du genom att gå till Inställningar, Location, Visa din platshistorik. För att rensa historiken klickar du på de tre punkterna uppe till höger och väljer Ta bort all platshistorik.


Slå av ansiktsigenkänning

En relativt ny Facebook-funktion kallas ansiktsigenkänning. Systemet kan med andra ord identifiera dig på bilder och filmer – även om du inte blivit taggad. Du kan förstås slå av funktionen.
- Gå till Inställningar, Ansiktsigenkänning och välj Redigera, Nej.

Slipp falska vänner…

Om du får en vänförfrågan från någon du inte känner kan du välja Ta bort förfrågan, men du kan också helt hindra främlingar från att kontakta dig – liksom att blockera jobbiga användare.
- Gå till Inställningar, Sekretess, Hur andra hittar och kontaktar dig. Här ser du en lista över kontaktmöjligheter, och genom att klicka på styr du dem. En kontakt som du redan har accepterat kan du bli av med genom att välja Inställningar, Blockering.


Blockera appar

Ångrar du att du har gett appar och webbplatser tillgång till din information? Var lugn, du kan ändra dig när du vill.
- Gå till Inställningar, Appar och webbplatser. Markera en enskild app och välj Ta bort – eller detaljstyr vilken information du vill dela. Du kan även göra samma sak med företag under Företagsintegration.

Dölj annonser…

Din personliga information styr vilka annonser som visas. Det här går att rensa – men det betyder inte att du slipper reklamen. Däremot kan du få mindre personifierad information.
- När en annons visas i din tidslinje klickar du på ikonen med tre prickar och väljer Dölj annons.
Du kan också välja Inställningar, Annonser för att få fram en övergripande meny. Klicka på respektive huvudkategori för att ta bort annonsörer/ämnen som finns kopplade till dig.


…och gör dig hemlig

Du kan dölja information som används för att skräddarsy annonserna, till exempel din relationsstatus eller att du reser ofta.
- Logga in på Facebook och gå till Inställningar, Annonser, Din information och välj vad du vill dölja. Klicka även på Annonsinställningar och bestäm vad som ska vara tillåtet och Dölj annonsämnen för att blockera vissa sorters annonser.

Genvägen: Gör en sekretesskoll

Orkar du inte göra alla inställningar själv? Det finns en snabb genväg!
HUR? Logga in på Facebook och klicka på frågetecknet till höger. Välj Sekretesskontroll så skapas en guide som hjälper dig.










WebbUgglan.se