Snabbare dator 1 - Autostart


Det viktigaste för en snabb dator är att inte belasta den för mycket och att se till att det finns plats nog på hårddisken för Windows att arbeta.

De flesta program- och hårdvaru-tillverkare anser att just deras mjukvara är viktigast i världen och därför måste vara igång hela tiden. De lägger därför till en autostartinstruktion för sina program, vilket innebär att du ständigt har flera program igång i bakgrunden (som du sällan eller aldrig använder), där de bara tar upp minne och resurser.

Ta kontroll över ditt Windows och se till att dessa program bara startas när du själv vill. Tryck Ctrl + Skift + Esc för att starta Aktivitetshanteraren. Byt till fliken Autostart.

Här hittar du alla program som startas automatiskt när Windows startar. De är säkert många… Nu behövs ditt eget omdöme, men det är säkert massor av dessa program som du inte behöver eller själv kan starta när de ska användas. Med hjälp av namn och utgivare kan du lista ut vad de flesta är för något.

Markera de som känns onödiga och klicka på Inaktivera. Ett bra exempel är Adobe, som gärna fyller denna lista med program. Alla kan stängas av. Det är ingen katastrof om du stänger av något du sedan märker att du skulle haft kvar - det är bara att återvända och välja Aktivera.

Observera att du inte avinstallerar programmen – du bara hindrar dem från att starta på egen hand. Men lämna allt som har med säkerhet att göra - brandväggar, antivirus med mera - påslaget hela tiden.

I Windows 7 ser det lite annorlunda ut. Starta programmet Systemkonfiguration genom att skriva msconfig i Startknappens sökfält och sedan klicka på programmet som visas högst upp. Byt till fliken Autostart och ta bort bockarna vid oönskade program.


WebbUgglan.se