Snabbare dator 2 - Städa


1 - Windows installeras med många funktioner som ingen använder. Du kan rensa bort sådant som du inte behöver för att frigöra lite resurser till annan användning.

Öppna Program i Kontrollpanelen och klicka på Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner i vänstra panelen (under Program och funktioner).

Listan du får upp visar vad som är aktiverat. Bestäm själv vad du inte behöver, eller prova och se vad effekten blir av en avstängning. Det är bara att ta bort bockarna och klicka på OK.

När du ändå är i Program och funktioner, passa också på att avinstallera onödiga program. Det finns säkert sådant som du inte använder längre, plus en massa så kallad bloatware, alltså program som var installerade när datorn köptes och inte behövs till någonting.

2 - I Windows 10 kan du om du vill i stället göra detta genom att gå till Inställningar, välja Appar, och sedan Appar och funktioner.
Klicka på önskat program eller app och välj Avinstallera.

Och då är vi inne på hårddisken. Med en ren hårddisk får du mer utrymme och Windows får mer plats att arbeta. Det senare är extra viktigt om det inte är en hederlig snurrdisk, utan en ssd. På en sådan måste alltid minst 25 % av utrymmet vara ledigt för att de automatiska optimeringsfunktionerna ska fungera som de ska.

3 - Använd programmet Diskrensning med jämna mellanrum för att ta bort allt onödigt och alla tillfälliga filer. Bocka för allt du vill bli av med och använd gärna också knappen Rensa systemfiler för att få ännu fler val.
Använd också Utforskaren för att tömma mappen C:\Windows\Temp med regelbundna mellanrum.

Om ditt Windows är en uppgradering från en tidigare version finns kanske också en gigantisk mapp som heter C:\Windows.old. Den kan du också ta bort under Rensa systemfiler.

Vill du ha ännu effektivare rensning och också få möjlighet att städa i systemregistret kan du i stället använda det förträffliga programmet CCleaner som du kan ladda hem gratis på www.ccleaner.com.

4 - En städad hårddisk behöver säkert defragmenteras eller, som Microsoft kallar det numera, optimeras. Det är egentligen ingenting du behöver tänka på, eftersom det sköter sig helt automatiskt. En snurrdisk defragmenteras och en ssd trimmas och Windows sköter om alltihop.

Om du ändå vill starta en manuell optimering eller ändra inställningarna för hur ofta optimeringen ska göras, klicka på startknappen och skriv opti.
Starta Defragmentera och optimera enheter.


WebbUgglan.se