Snabbare dator 3 - Justera


Det finns en del inställningar du kan göra för att bättra på Windows och datorns prestanda.

1. Windows tjusiga visuella effekter och annan kosmetika tar mycket resurser i anspråk. Om du kan leva utan en massa bling-bling kommer du att märka en rejäl skillnad, om du inte redan har ett riktigt kraftfullt grafikkort och en rejäl processor.

Högerklicka på startknappen och välj System. Klicka därefter på Systeminformation.
(I Windows 7, klicka på startknappen, högerklicka på Dator och välj Egenskaper.)
Klicka på Avancerade systeminställningar i vänstra panelen.

På fliken Avancerat, klicka på Inställnings-knappen som finns under rubriken Prestanda. Om du där prickar för Justera för bästa prestanda ser Windows mycket tråkigare ut - men datorn känns snabbare. Tycker du att det blir för trist kan du välja och vraka.
När du ändå är i detta fönster kan du byta till fliken Avancerat för att komma åt processor-inställningarna. Datorn känns snabbast om du väljer att prioritera prestanda för program.

2. Med knappen Ändra kommer du också åt inställningarna för det virtuella minnet - växlingsfilens storlek. Det förinställda valet att Windows ska hantera storleken automatiskt fungerar oftast utmärkt. Men har du gott om diskutrymme kan en stor, fast storlek för växlingsfilen (använd samma värde för ursprunglig storlek och maximal storlek för att ge den en fast storlek) ge bättre prestanda.

Det bästa är om du har förmånen att ha två eller flera hårddiskar (inte partitioner på samma disk). Då kan du göra Windows snabbare genom att flytta bort växlingsfilen från systemdisken – om inte denna är en ssd. Du kan också prova med att sprida växlingsfilen över flera hårddiskar, det kan ge bra resultat eftersom de då kan jobba samtidigt.

Om du har mycket minne i datorn förlorar växlingsfilen en del av sin betydelse och justeringar här påverkar inte lika mycket.
3. Om du kan tänka dig att betala priset i form av lite högre elräkning och försämrad miljö finns det en liten prestandavinst att göra på att byta energischema. Högerklicka på startknappen och välj Energialternativ.
(I Windows 7 välj i stället i Kontrollpanelen).

Pricka för energischemat Hög prestanda. Om det inte visas, klicka på den lilla nedåtpilen vid Visa ytterligare scheman.


WebbUgglan.se