Tips för högre säkerhet i mobilen


Få koll på behörigheter och lösenord i mobilen - så här säkrar du både Android och Iphone.

1. Använd lösenkod
Hur skulle du känna om en främling kunde gå igenom alla dina bilder och annat du har i mobilen? Du bör absolut skydda den med en kod. Om du inte redan har en ställer du in det här:

Android:
Inställningar, Säkerhet och plats, Skärmlås.


Iphone:
Inställningar, Touch/Face ID och lösenkod.2. Installera uppdateringar
Det borde vara självklart, men vi behöver ändå påpeka det: håll din telefon uppdaterad med de senaste systemuppdateringarna! Ibland handlar det om fixar för buggar som gör att din telefon kan hackas enbart genom att besöka en webbplats.


3. Använd biometrisk upplåsning
Alla Iphone och de allra flesta Android-telefoner har i dag någon form av biometrisk upplåsning, oftast fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. Det är väldigt praktiskt, framför allt eftersom du då kan använda ett riktigt lösenord istället för en mycket osäkrare pinkod.


4. Håll koll på behörigheterna
Med tanke på hur mycket privata uppgifter vi hanterar i mobilerna är det dumt att inte se över vad olika appar faktiskt har tillgång till. Gå igenom behörigheterna till kamera, kontakter och så vidare då och då. Stäng av allt du inte ser något behov av att tillåta.

Android:
Inställningar, Appar och aviseringar, Appens behörigheter.


Iphone:
Inställningar, Integritetsskydd.5. Använd en lösenordshanterare
De flesta av oss har i dag många lösenord, och på mobilen är det ännu krångligare än på datorn att skriva in dessa manuellt. Använd en lösenordshanterare så blir det lättare. I dag kan dessa användas även i andra tredjepartsappar och direkt i webbläsaren, så du behöver sällan öppna själva appen. Har du redan en på datorn är valet självklart, annars kan du testa till exempel Lastpass (gratis), 1Password (högst säkerhet) eller Enpass (engångssumma istället för prenumeration).


6. Stoppa riktade reklamen
Obekväm med reklam som anpassas efter vad du gör på nätet? Aktivera begränsa spårning så blir du lite mer anonym!

Android:
Inställningar, Google, Annonser, Välj bort, Anpassning av annonser.


Iphone:
Inställningar, Integritetsskydd, Reklam, Begränsa spårning.7. Håll dig till Play Store
Om du har Android är du inte inlåst på samma sätt som med Iphone, men med tanke på hur mycket skadeprogram och annat skräp som sprids utanför Googles butik är det ändå säkrast att hålla dig till Google Play Store.


8. Undvik öppna wifi-nät eller använd vpn
Öppna wifi-nät är en säkerhetsrisk. Fundera på att skaffa en tillförlitlig vpn-tjänst om du inte har så mycket mobildata, eller håll dig till mobilnätet som är säkrare.


9. Akta dig för skumma länkar
Precis som på datorn förekommer det allehanda phishing- och hackningsförsök på mobilplattformarna. Tryck inte på länkar från okända avsändare, eller med märkliga meddelanden från dina kontakter (ett hackat konto kan skicka ut meddelanden till alla kontakter för att sprida hacket). Det här gäller inte minst i appar som Whatsapp och Viber.


10. Glöm inte backup!
I dag har många människor mer personlig data i mobilen än i datorn. Därför är det viktigare än någonsin att du håller dig med backup. Använd Apples egna med Icloud om du har Iphone, eller Google Drive om du har Android.


WebbUgglan.se