Tips för skärm och gränssnitt


Här hittar du tips för att maxa mobilens skärm och gränssnitt. Här finns tips för både Android och Iphone.


1. Hoppa till toppen
På Iphone finns en smart funktion för att omedelbart skrolla hela vägen till toppen av sidan/listan du är på. Tryck helt enkelt på inforaden längst upp. I bland annat Safari trycker du två gånger: en för att visa adressfältet och igen för att hoppa.


2. Glöm inte 3d touch
Har du en Iphone 6S eller nyare har din telefon en tryckkänslig skärm. Det kallas 3d touch och ger en massa smarta genvägar som många användare missar. Testa att trycka hårt på appikoner till exempel, där finns ofta genvägar till de mest använda funktionerna. Men det fungerar även på många andra håll i systemet och i tredjepartsappar. Prova dig fram!


3. Zooma hela skärmen enkelt
Har du svårt att se något i en app? Både IOS och Android har en inbyggd funktion för att enkelt zooma hela skärmen.

Android:
Öppna Inställningar, Hjälpmedel, Förstoringsgest och aktivera. Nu kan du trycka snabbt tre gånger på skärmen och hålla kvar fingret för att tillfälligt zooma. Släpp fingret så återgår du till normal zoom.

Iphone:
Öppna Inställningar, Allmänt, Hjälpmedel, Zooma och aktivera Zooma och Visa reglage. Dra ner opacitet om inaktiv så mycket du vill. Nu kan du zooma in och kika runt på skärmen genom att helt enkelt trycka hårt på zoom-reglaget (med Iphone 6 eller senare).


4. Växla app blixtsnabbt
Om du använder två appar och växlar fram och tillbaka mellan dessa rätt ofta har Android en smidig genväg: dubbelklicka på Översikt-knappen.
På Iphone trycker du hårt på vänstersidan av skärmen och sveper åt höger (på Iphone X räcker det med att svepa åt höger längs botten av skärmen).


5. Använd på/av-knappen smartare
På Iphone har på/av-knappen med åren fått fler funktioner. Dubbelklicka för att aktivera Apple Pay. Tryck och håll för att aktivera Siri (kan ändras i inställningarna för Hjälpmedel). Klicka tre gånger för att aktivera en genväg till ett hjälpmedel (t.ex. Zooma, välj vad i Inställningar, Allmänt, Hjälpmedel, Hjälpmedelsgenväg).


6. Använd Androids funktion för delad skärm
Sedan Android 7.0 kan du på många Android-mobilen använda två appar sida vid sida. Öppna den första appen, tryck och håll på knappen Översikt (den som visar listan över öppna appar). Då delas skärmen i två och du kan välja en app för den andra halvan.


7. Nå allt med tummen
På Iphone Plus-modeller och Iphone X finns en funktion kallad Lätt att nå. När du aktiverar den kan du flytta ner allt innehåll på skärmen så du når det med tummen på samma hand som håller telefonen.


8. Bild-i-bild
En av de stora nyheterna i Android 8.0 Oreo är stöd för bild-i-bild. Det innebär att du kan fortsätta titta på video i Chrome i ett litet flytande fönster medan du gör något i en annan app. Det fungerar inte med Youtube, men kan fungera i en del tredjepartsappar (VLC till exempel). Spela videon och tryck på hemknappen eller Översikt så ska den minimeras.


9. Tangentbord för enhandsfattning
Har du en mobil med lite större skärm har du kanske haft problem att skriva med handen du håller telefonen i. Det har både Apple och Google tänkt på.

Android med Gboard:
Tryck på pilen till vänster, sedan mer-knappen och aktivera Enhandsläge.

Iphone:
Tryck och håll på globknappen, välj tangentbord till vänster eller höger.


10. Ångra
På datorn är det så lätt att ångra – bara tryck ctrl/cmd-z. Men går det på mobilen? Ja faktiskt!

Android:
Anslut ett bluetooth-tangentbord och tryck ctrl-z.

Iphone:
Skaka telefonen. Om appen har en ångrafunktion får du en fråga om du vill ångra. Eller cmd-z med ett bluetooth-tangentbord.


WebbUgglan.se